Establishment of Tolerance Intervals in Order to Control Total Coliforms in the Beef Deboning Area

Keywords: Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP), cross contamination, foodborne Illness (FBI), tolerance intervals, veterinary medicine, microbiology

Abstract

To guarantee product safety, food companies must develop strategies of control of cross contamination, which promote the durability of the food and sustaining of public health. Tolerance intervals were implemented through the analysis of environments, surfaces and food handlers, for total coliform count in the deboning area, which were considered of direct implication to the microbiological quality of the product, until completing ten repetitions for each one. The information obtained was submitted to statistical processing in order to eliminate atypical data, and deleted data were replaced by others, originating of subsequent samplings, that were within of the normality. Finally, from data obtained, tolerance intervals were established for the adoption of specific actions in each type of analysis, when microbiological limits are exceeded, as a complementary transversal action to avoid cross contamination and contribute to product safety.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Eduardo Javid Corpas Iguarán

Bacteriólogo
Especialista en Microbiología Industrial
Grupo de Investigación y Desarrollo Tecnológico para el Sector Agroindustrial y Agroalimentario
INDETSA
Docente Universidad Católica de Manizales

References

Asociación Colombiana de Ingenierías Sanitaria y AmbientalACODL. (1993). Control de Calidad del Agua para Consumo. Ed. ACODL.

Corpas, E. (2009). Procedimiento para el Establecimiento de Intervalos de Tolerancia a partir del Análisis Microbiológico de Ambientes, Superficies y Manos de Operarios en Empresas del Sector Agroalimentario. Revista de Investigaciones - Universidad Católica de Manizales, Vol XIII, núm. 1, pp. 157-163.

Walpole, R.; Myers, R. & Myers, S. (1998). Probabilidad y estadística para ingenieros. (6 ed.). México: Prentice-Hall Hispanoamericana.

Corrales, L.; Angel, V.; Caicedo, D. Identificación de Salmonella y Escherichia coli en Manos y Guantes de Manipuladores en Planta de Sacrificio y Faenado de un Municipio de Cundinamarca. Revista NOVA - Publicación Científica en ciencias biomédica. Vol. VI, núm. 9, pp. 101-112. Recuperado el 19 de marzo de 2010, de: http:// www.unicolmayor.edu.co/invest_nova/NOVA/NOVA9_ART2_SNELLA. Pdf

Daza, G.; Suárez, J. & Castellanos G. Preproceso de Datos en Bioseñales: Una Aplicación en Detección de Patologías de Voz. Revista ingeniería e investigación, Vol. XXIX, núm. 3, pp. 92-96. Manizales. Recuperado el 25 de febrero de 2010, de: http://www. revistaingenieria.unal.edu.co/Resumenes/29_3/15_861.pdf. (2009).

FEDEGAN – CORPOICA. Estudio Prospectiva de la Cadena Cárnica Bovina. Federación Colombiana de Ganaderos – Corporación Colombiana de Investigación Agropecuaria. Recuperado el 25 de marzo de 2010, de: www.cadenacarnicabovina.org.co/.../Analisis_ desempe_o_mayo_21_2008.doc (2008).

Fernández, J., Quiñónez, J. Diseño del Sistema HACCP para el Proceso de Producción de Carne Bovina para Consumo. Revista Colombiana de Ciencias Pecuarias, Vol. XVI, núm. 1. Recuperado el 25 de marzo de 2010, de: http://rccp.udea.edu.co/index.php/ojs/article/ viewFile/109/108 (2003).

GIL, D. Parámetros Para Determinar la Calidad de los Productos Cárnicos a través de los Diferentes Procesos en la Empresa “Comestibles Dan”. Corporación Universitaria Lasallista. Facultad de Ciencias Administrativas y Agropecuarias. Recuperado el 25 de marzo de 2010, de: http://www.lasallistavirtual.edu.co:81/dspace/ handle/123456789/38 (2009).

Merck. Manual de medios de cultivo: Indicaciones generales para el empleo de medios de cultivo deshidratados. Recuperado el 20 de mayo de 2010, de: http://www.merck-chemicals.com.co/ (2006).

Ministerio de la Protección Social. . Resolución número 2905 de 2007. Recuperado el 24 de marzo de 2010, de: http:// web.invima.gov.co/Invima///normatividad/docs_alimentos/ Resolucion2905de2007Bovinos.pdf (20071)

Ministerio de la Protección Social. Decreto número 1500 del 4 de mayo de 2007. Recuperado el 24 de marzo de 2010, de: http://web.invima. gov.co/Invima///normatividad/docs_alimentos/Decreto1500_2007.pdf (20072).

Ojeda, C. & Vásquez, G. Aplicación de Ácidos Orgánicos en la Reducción de Microorganismos Aerobios Mesófilos y Coliformes Totales y Fecales en Canales de Bovinos. Revista Tecnológica ESPOL. Recuperado el 26 de marzo de 2010, de: http://www.dspace. espol.edu.ec/bitstream/123456789/210/1/350.pdf (2009).

Published
2012-06-29
How to Cite
Corpas Iguarán, E. (2012). Establishment of Tolerance Intervals in Order to Control Total Coliforms in the Beef Deboning Area. Entre Ciencia E Ingeniería, 6(11), 41-52. Retrieved from https://revistas.ucp.edu.co/index.php/entrecienciaeingenieria/article/view/661
Section
Artículos